+36 30 3650 987 | hello@aszanakucko.hu

Foglalkozások

Ezekkel az óratípusokkal várunk

gerincjóga

gerincjóga

A gerincjóga olyan modern mozgásterápia, melynek elsődleges szerepe a megelőzés, illetve utókezelés. A fizikai test egészségének megtartását, helyreállítását helyezi a középpontba.

Harmonikusan erősíti és nyújtja az izomzatot, törekszik a test szimmetriájának és a gerinc természetes görbületeinek helyreállítására, segít a helyes légzés elsajátításban. A hatha jóga testtartásait és gyógytorna elemeket egyaránt tartalmazó mozgásforma, precíz, anatómiai szempontból átgondolt, bárki számára könnyen elsajátítható gyakorlatokkal. Biztonságosan, mégis eredményesen alakítja a fizikai testet.

A gerincjóga a teljes fizikumot kezeli módszeresen. Hatékonyan támogatja és kiegészíti a személyre szabott, célirányos gyógyító eljárásokat. Segíti az egészség elérését és megőrzését.

Kifejezetten ajánlott a tartáshibák és gerincbántalmak megelőzésére, az ülő, vagy kemény fizikai munkát végzőknek, hátfájósoknak, de azoknak is, akik egyszerűen csak feltöltődni, mozogni vágynak. A gerincjóga eredményesen felkészíti a testet más jógairányzatok gyakorlására. Az órák nem épülnek egymásra, bárki, bármikor csatlakozhat.

hatha jóga

hatha jóga

A Hatha szóban a Ha szó a napot, a Tha pedig a holdat jelenti. A nap és a hold egymással ellentétes energiákat jelképeznek, melyek egymást kiegészítve az egyensúlyi állapot létrehozására törekszenek. A Hatha jóga célja tehát, hogy segítségével megteremtsük az egyensúlyt az aktív és a passzív, a női és a férfi energiák között.

Segít megteremteni a test, az elme és a lélegzet közötti egységet, mely az egészség megőrzésének feltétele. A gyakorlatok által a test megerősödik, rugalmasabbá válik, az elme megnyugszik és felkészül a meditációra.

Az ászanák kivitelezésében is az egyensúlyi állapot elérése a cél, az erőlködés- és ernyedtségmentes aktivitás. Ennek elérése az ellentétes energiák közötti egyensúly létrejöttét jelenti. Ilyenkor a kivitelezés könnyed, az energia szabadon áramlik, a gyakorlat elvégzése minimális erőfeszítést igényel.

A hatha jóga széles eszköztárral rendelkezik, a „Jóga 10 köre” néven ismertek:

  • Testgyakorlatok (ászanák)
  • Légzőgyakorlatok (pránájáma)
  • Tisztítógyakorlatok
  • Koncentráció (dháraná)
  • Relaxáció (pratjáhára)
  • Meditáció (dhjána)
  • Mantrák (varázsigék)
  • Mudrák
  • Kriják és bandhák
  • Filozófia

melyek közül a test- és légzőgyakorlatokat, valamint a relaxációt minden órán gyakoroljuk.

bakasana

Astanga jóga

A kezdő astanga jóga órát egyaránt ajánljuk teljesen kezdő vagy akár haladó gyakorlóknak. Kifejezetten remek ez a típusú óra, ha szeretnéd levezetni a feszültséget, kiüríteni a fejed és nyugalomra lelni mind mentális, mind lelki szinten.

Ezen az órán ugyanazt az ászanasort gyakoroljuk, ami az egyes pózok elsajátítását is megkönnyíti.

Ami a jógát illeti, mindenkinek más téren van szüksége fejlődésre. Van, akinek a rugalmasságát, van akinek az erejét, állóképességét és van, akinek az elcsendesülés képességét kell javítania.

Az oktató egyesével követi minden résztvevő fejlődését, a megfelelő módon igazít és segít a pózok helyes kivitelezésben.

Az astanga jógát szeretettel ajánlom sportolóknak, akik rendszeres mozgásukat egy másfajta, de egyben támogató mozgáskultúrával szeretnék kiegészíteni.

Akkor se ijedj meg, ha még soha nem jógáztál, hiszen ennek az óratípusnak épp az a szépsége, egy csodálatos, komplex élet- és mozgásszemlélet kapuit tárja fel előtted.

Egy dolog biztos, az astanga jóga kiváló utat kínál egy egészségesebb, békésebb és  boldogabb élethez.

Pilates NMPT elemekkel

A Josef Pilates által kifejlesztett rendszer elemeit és a mai modern orvostudomány új felfedezéseit, felismeréseit ötvözi.

Célja a testünk középső részének – erőközpont – megerősítése, valamint a gerincoszlop rugalmasságának fokozása a mély izmok erősítése, a tartáshibák korrigálása. A gyakorlatok ízületkímélő hatásának köszönhetően hatékony segítség derékfájás, csípő-, térd- és egyéb mozgásszervi betegségek esetén, illetve azok megelőzésére is. Egyszerre erősít és tesz hajlékonnyá, rugalmassá.

A gyakorlatok egy speciális légzéstechnikával párosulnak, amely növeli a szervezet oxigénellátását, a vérkeringést, serkenti a regenerálódást, fokozza a fizikai teljesítményt, stresszoldó hatású.

Az NMPT – természetes mozgásminta tréning – korrekciós rendszere segít helyreállítani a gerinc statikáját. Mozgásszegény ülő életmódunkban elvesztett, egészséges mozgásmintát tanítja vissza testünknek, hogy újra öröm legyen a mozgás feszültségek, fájdalmak nélkül.

Kiknek ajánlott az óra?
- Irodai ülőmunkát végzőknek: stabilizálja a törzsizomzatot, erősíti a hát izomzatát, ezáltal enyhíti a gerinc- és derékfájdalmat.
- Szülés után: segít a megváltozott súlypont helyreállításában, regenerálódnak a medencealapi záróizmok, a has és törzs izmai, segít a régi forma és erőnlét visszaszerzésében.
- Minden sportághoz nagyon hatékony kiegészítés: erős törzsizomzatot alakít ki, fokozza a rugalmasságot, ezáltal segít megelőzni a sérüléseket.

Kismamajóga

A várandósság önfeledtté tételének és a szülésre való felkészítésnek egy kiváló módszere, amely a jóga ősi gyakorlatait és a dél-amerikai természeti népek szülést megkönnyítő technikáit ötvözi. A kismamajóga nem csak testgyakorlás, megtalálhatók benne a légzőgyakorlatok mellett relaxációs és egyéb mentális technikák is.

Mint a jóga lényege általában, a kismamajóga is a befelé, az önmagunkra figyelésben teljesedik ki. Ez a fajta önmagunkra figyelés a várandósság alatt természetesen a fejlődő magzatra való figyelést is jelenti. Amikor a figyelmet befelé fordítjuk, az első legkönnyebben észrevehető dolgok a testérzetek, melyek tudatosításával a kismama figyelme kifinomul, és hamarosan képes lesz ráhangolódni babájára.
A foglalkozások specialitása abban rejlik, hogy figyelembe veszi a várandósság során megváltozott fizikai, lelki és tudati igényeket valamint a módosult terhelhetőséget. Fontos célja, hogy a kismama hangulati, fizikai állapotát ne csak a várandósság ideje alatt segítse, hanem felkészítse a vajúdás és a szülés időszakára is. A rendszeres gyakorlás hatására kialakul a lelki nyugalom, a stabilabb kedélyállapot, és a test könnyebben alkalmazkodik a fokozódó terheléshez.
Fizikai szinten elsősorban a várandósság során nagyobb terhelésnek kitett hátizmokat, deréktájéki izmokat erősítjük, a gerinc rugalmasságának megtartása, a csípőízületek mobilitásának fokozása, a nyugalmi légzéskapacitás növelése érdekében dolgozunk. Szerephez jut a karok és lábak erősítése, az ödéma elkerülése érdekében a vér- és nyirokkeringés megfelelő fenntartása. Ennek érdekében folyamatos, könnyed mozgásban végzzük a gyakorlatokat.

Sor kerül légzőgyakorlatokra, ezen belül vajúdás alatti légzéstechnikákra is. Az óra elengedhetetlen része a gátizomtorna, mely során a medencealap izomzatát készítjük fel a szülésre, valamint a szülés utáni regenerálódásra.

A 90 perces órát egy kellemes relaxációval zárjuk. Ellazult állapotban elmélyülnek az órán átélt tapasztalások, feltöltődik a test és az elme.

Foglalkozásainkra szeretettel várunk minden kismamát várandósságának 14. hetétől!

Babás jóga

Az emberi  idegrendszernek szüksége van a mozgásra ahhoz, hogy megfelelően tudjon működni. Nincs ez másként a csecsemőknél, kisbabáknál, totyogóknál sem, sőt számukra talán még fontosabb, hogy megfelelő ingereket kapjanak, kibújva az anyaméh védelmező közegéből. 
Az édesanyáknak pedig arra van szükségük, hogy visszataláljanak önmagukhoz, új lendületet vehessenek.
A Baba-mama jógán ezt a két dolgot együttesen igyekszünk megteremteni, egy kellemes hangulatú, támogató közegben, együtt mókázva a babákkal. Folyamatos kontaktust teremtünk a baba fejlődő idegrendszerével masszázs, mozgás és különböző fejlesztő eszközök segítségével. Közben dalokat, mondókákat ismernek meg, mellyel elősegítjük a beszéd fejlődését. Tesszük ezt úgy, hogy baba és mama is felszabadultan élvezze az együttlétet.
A baba mozgásfejlesztése mellett jut idő a mamák átmozgatására is, amíg a babák önfeledten játszanak, ismerkednek egymással, ezzel is segítve a szülés utáni regenerációt.
A foglalkozások támogatják az anya-gyermek közötti kapcsolat még bensőségesebbé válását. A Kismamajóga tökéletes folytatása lehet, de természetesen az nem előfeltétel. A gyakorlatok egymásra épülnek, átmozgatjuk az egész testet, erősítjük a törzs-, far- és combizmokat. Olyan tartásjavító, mellkasnyitó gyakorlatokat végzünk, melyek segítenek ellensúlyozni a helytelen tartás okozta problémákat, s kiemelt figyelmet fordítunk a gátizmok erősítésére is.
A Baba-mama jóga a babáknak egy jó lehetőség, hogy elkezdjenek megszokni egy közösséget, a mamáknak pedig lelki szempontból nagyon hasznos, hogy a szülést követő megváltozott élethelyzetben is visszataláljanak régi önmagukhoz. Baráti kapcsolatok alakulhatnak ki, tanácsokkal, tapasztalatokkal tudják segíteni egymást.

A gyakorlást a szülést követő 6-10. héttől ajánlott elkezdeni. A foglalkozásokra hozz magaddal kényelmes ruházatot, (matrac, párna van), és mindent ami a babának kell. Egy kis takarót, vagy pelenkát is hozz a babád alá, ami biztosítja számára az otthon illatát, s ezáltal biztonságban érzi magát.

A legjobb, ha hordozóval érkeztek, így a babakocsi elhelyezése nem okoz gondot. Az órát pontosan kezdem, kérlek próbálj minimum 10 perccel az óra előtt ideérni. Ha kocsival jössz, számolj rá még 5 percet a parkolásra.

Az órára kérlek előzetesen jelentkezz be az Időpont foglalás gombra kattintva!

Felmerülő kérdéseidet tedd fel bátran az alábbi elérhetőségeken:
docziveronika@gmail.com
06/30/639-9736

Szeretettel várlak!
Veronika


Szülésfelkészítő

Várandósság. Szülés. Születés. Gyermekágy. Szoptatás. 

Van, hogy idegenül, misztikusan csengenek. Meg is ijesztik néha az embert ezek a szavak. Szülésfelkészítő workshop sorozatunkat azért hívtuk életre, hogy megismerkedhess a mögöttük rejlő információkkal. Azért, hogy magabiztosan vághass neki ennek az útnak pároddal a családdá válás felé.

A program részletes információi: https://aszanakucko.hu/aktualis#csaladszuletik