+36 30 3650 987 | hello@aszanakucko.hu

Foglalkozások

A következő jógaórákat látogathatod nálunk

gerincjóga

gerincjóga

A hatha jóga testtartásaiból kiinduló gerincjóga olyan modern mozgásterápia, melynek elsődleges szerepe a megelőzés, illetve utókezelés. A fizikai test egészségének megtartását, helyreállítását helyezi a középpontba. Harmonikusan erősíti és nyújtja az izomzatot, törekszik a test szimmetriájának és a gerinc természetes görbületeinek helyreállítására, segít a helyes légzés elsajátításban. Precíz, anatómiai szempontból átgondolt, bárki számára könnyen elsajátítható gyakorlatokkal biztonságosan, mégis eredményesen alakítja a fizikai testet.

A gerincjóga a teljes fizikumot kezeli módszeresen. Hatékonyan támogatja és kiegészíti a személyre szabott, célirányos gyógyító eljárásokat. Segíti az egészség elérését és megőrzését.

Kinek ajánlott:

Kifejezetten ajánlott a tartáshibák és gerincbántalmak megelőzésére, az ülő, vagy kemény fizikai munkát végzőknek, hátfájósoknak, de azoknak is, akik egyszerűen csak feltöltődni, mozogni vágynak. A gerincjóga eredményesen felkészíti a testet más jógairányzatok gyakorlására. Az órák nem épülnek egymásra, bárki, bármikor csatlakozhat.

A reggeli gerincjóga óra elsősorban a test felébresztését, bemelegítését szolgálja. A másfél órás órákhoz hasonló felépítésű, de figyelembe veszi az ízületek merevebb reggeli állapotát, ezért az intenzív nyújtásokat mellőzi. Az egész testet átmozgatjuk, finoman megnyújtjuk, s közben szinte észrevétlenül erősödnek a helyes testtartásért felelős izmaink.

A reggeli átmozgató órákkal elsősorban azoknak kívánunk segítséget nyújtani, akik elfoglaltságaik miatt nem tudnak a szokásos, másfél órás foglalkozásokra eljutni. A reggeli gyakorlás serkenti a vérkeringést, vitalizál, kávé helyett is kitűnő!

hatha jóga

hatha jóga

A Hatha szóban a Ha szó a napot, a Tha pedig a holdat jelenti. A nap és a hold egymással ellentétes energiákat jelképeznek, melyek egymást kiegészítve az egyensúlyi állapot létrehozására törekszenek. A Hatha jóga célja tehát, hogy segítségével megteremtsük az egyensúlyt az aktív és a passzív, a női és a férfi energiák között.

A hatha jóga ászanák (testhelyzetek), pránájáma technikák (légzőgyakorlatok) és kriják (tisztító gyakorlatok) alkalmazásával a finomenergetikai test fejlesztését támogatja. Segít megteremteni a test, az elme és a lélegzet közötti egységet, mely az egészség megőrzésének feltétele. A gyakorlatok által a test megerősödik, rugalmasabbá válik, az elme megnyugszik és felkészül a meditációra.

Az ászanák kivitelezésében is az egyensúlyi állapot elérése a cél, az erőlködés- és ernyedtségmentes aktivitás. Ennek elérése az ellentétes energiák közötti egyensúly létrejöttét jelenti. Ilyenkor a kivitelezés könnyed, az energia szabadon áramlik, a gyakorlat elvégzése minimális erőfeszítést igényel.

A hatha jóga széles eszköztárral rendelkezik, ezek a „Jóga 10 köre” néven ismertek:

  • Testgyakorlatok (ászanák) – a testi egészség és energetikai edzettség mellett az akaraterő és az önbizalom fejlesztésére szolgálnak
  • Légzőgyakorlatok (pránájáma) – a légzés tudatosításával és irányításával igyekeznek befolyásolni az energetikai történéseket a testben
  • Tisztítógyakorlatok – a fizikai és energetikai testet, illetve az érzékszerveket hivatottak megtisztítani
  • Koncentráció (dháraná) – az elme rögzítésével pihenteti és edzi az idegrendszert, segíti az elme feletti uralom megszerzését
  • Relaxáció (pratjáhára) – éber, de passzív tudatállapotot hoz létre, amelyben optimálisan működnek a regenerációs folyamatok
  • Meditáció (dhjána) – az elme működésének és mibenlétének megértését, az „én” koncepcióján való felülemelkedést szolgálja
  • Mantrák (varázsigék) – az anyag rezgését hivatottak befolyásolni, illetve monoton, recsitatív ismétlésük tisztítja az elmét
  • Mudrák – Szimbolikus test- és kéztartások
  • Kriják és bandhák – energetikai és tisztítógyakorlatok
  • Filozófia – az eszmei hátteret nyújtja a gyakorláshoz
flow jóga

Flow jóga

Az óra az astanga vinyásza jóga alapjaira épülő, csípő- és vállnyitó, illetve a test méregtelenítését nagyban elősegítő csavaró ászanákat is tartalmazó dinamikus óra.

A sorozatban vinyászák (dinamikus mozdulatsor) kötik össze az ászanákat láncolattá. Egy jógapóz akkor igazán hatásos, ha önmagunkra koncentrálunk és a mozdulatokat a légzésünkkel összhangban végezzük. A légzés jelenti a hidat a test és a tudat között, mely történhet akaratlagosan és automatikusan egyaránt. Ezen az órán több (5 vagy 8) tudatos légzés erejéig maradunk egy-egy ászanában, aminek köszönhetően a test hatékonyabban használja fel a póz jótékony (erősítő, tisztító) hatásait. A gyakorlás célja az elme, a gondolatok lecsendesítése, a test edzése, az ászanák természetes, erőlködésmentes kivitelezése.

A flow-élmény az elme működésének egy olyan állapota, melynek során az ember teljesen elmerül abban, amit éppen csinál, amitől örömmel töltődik fel, abban teljesen feloldódik, minden más eltörpül mellette, bármi áron folytatni törekszik. Csíkszentmihályi Mihály a tökéletes élményről mint flow-ról, azaz áramlatról beszél.

„Amikor folyóparton ülünk, és figyeljük az elhaladó vizet, megláthatjuk a Flow szépségét működés közben. A víz természetesen áramlik és mozog, biztos irányban. Energiája, ereje, bizonyossága van, ebből a kombinációból nyugalom és a világgal való egység érzete árad. A legjobb pillanatok általában akkor következnek be, amikor egy ember teste és tudata önként vállalt erőfeszítésben végső határáig megfeszült, hogy valami nehezet és érdemlegeset alkosson.” Csíkszentmihályi Mihály

bakasana

Astanga jóga

Az astanga vinyásza jóga egy dinamikus hatha jóga stílus. A gyakorlók a meghatározott sorrendben végrehajtott ászanákat (jógapózok) és az azokat összekötő vinyászákat (dinamikus mozdulatsor) a légzéssel összhangban végzik. 

Ezen a jógaórán az astanga vinyásza jógarendszer első sorozatát, az egészség helyreállítását és megőrzését célul tűző Jógaterápiát gyakoroljuk, de a bonyolult és nehezebb ászanákat kihagyjuk mindaddig, amíg a test fel nem készül a továbblépésre. A gyakorlás intenzív és erős, biztos a felfrissülés, oldódik a stressz. Ennek eredménye a jobb egészség, energikusság, érzelmi és lelki kiegyensúlyozottság, gyors fejlődés és súlyfelesleg csökkenés. 

A gyakorlás szisztematikusan épül fel. Az álló ászanák megerősítik és felkészítik a testet az ülő ászanák végzésére. Az egyes pózok módszeresen megtisztítják és felfrissítik a belső szerveket. A levezető ászanák pedig segítenek a gyakorlás elmélyítésében. A 90 perces óra hamar sikerélményt hoz azoknak is, akik még nem jógáznak régóta, és jó alapot ad a teljes első sorozat gyakorlásához akár vezetett, akár Mysore stílusban.

Kismamajóga

A várandósság önfeledtté tételének és a szülésre való felkészítésnek egy kiváló módszere, amely a jóga ősi gyakorlatait és a dél-amerikai természeti népek szülést megkönnyítő technikáit ötvözi. A kismamajóga nem csak testgyakorlás, megtalálhatók benne a légzőgyakorlatok mellett relaxációs és egyéb mentális technikák is.

Mint a jóga lényege általában, a kismamajóga is a befelé, az önmagunkra figyelésben teljesedik ki. Ez a fajta önmagunkra figyelés a várandósság alatt természetesen a fejlődő magzatra való figyelést is jelenti. Amikor a figyelmet befelé fordítjuk, az első legkönnyebben észrevehető dolgok a testérzetek, melyek tudatosításával a kismama figyelme kifinomul, és hamarosan képes lesz ráhangolódni babájára.
A foglalkozások specialitása abban rejlik, hogy figyelembe veszi a várandósság során megváltozott fizikai, lelki és tudati igényeket valamint a módosult terhelhetőséget. Fontos célja, hogy a kismama hangulati, fizikai állapotát ne csak a várandósság ideje alatt segítse, hanem felkészítse a vajúdás és a szülés időszakára is. A rendszeres gyakorlás hatására kialakul a lelki nyugalom, a stabilabb kedélyállapot, és a test könnyebben alkalmazkodik a fokozódó terheléshez.
Fizikai szinten elsősorban a várandósság során nagyobb terhelésnek kitett hátizmokat, deréktájéki izmokat erősítjük, a gerinc rugalmasságának megtartása, a csípőízületek mobilitásának fokozása, a nyugalmi légzéskapacitás növelése érdekében dolgozunk. Szerephez jut a karok és lábak erősítése, az ödéma elkerülése érdekében a vér- és nyirokkeringés megfelelő fenntartása. Ennek érdekében folyamatos, könnyed mozgásban végzzük a gyakorlatokat.

Sor kerül légzőgyakorlatokra, ezen belül vajúdás alatti légzéstechnikákra is. Az óra elengedhetetlen része a gátizomtorna, mely során a medencealap izomzatát készítjük fel a szülésre, valamint a szülés utáni regenerálódásra.

A 90 perces órát egy kellemes relaxációval zárjuk. Ellazult állapotban elmélyülnek az órán átélt tapasztalások, feltöltődik a test és az elme.

Foglalkozásainkra szeretettel várunk minden kismamát várandósságának 14. hetétől!

Női jóga

Ez a jógának azon ága, ami a nőiességünk megélésével és az ezeket érintő testi-lelki gátak feloldásával foglalkozik. 

Kiknek ajánljuk? 
Minden nőnek: lehetsz akár kezdő vagy haladó, tinédzser vagy középkorú, itt a helyed. Hisz az órákon mindenki a saját szintjének megfelelően gyakorolhat.
„Mindenből csak annyit, amennyi jól esik” – akár ez is lehetne a női jóga egyik mottója. Persze ez nem azt jelenti, hogy nincs benne kellő kihívás! Sokkal inkább arra utal, hogy megtanulunk odafigyelni a ciklusunkra, testünk visszajelzéseire, igényeire, és ezekkel összhangban végezni a gyakorlatokat. A női jógán mindig kiemeljük, hogy mely gyakorlatokat ne erőltessük menstruáció idején. Itt nem tabu semmilyen nőgyógyászati vagy a nőiességünket érintő téma, sőt. Figyelmet szentelünk annak is, hogy a különböző nőgyógyászati problémák esetén mely ászanák nem ajánlottak, és mely ászanák javasoltak annak orvoslására. A női jóga rendszeres gyakorlásával javíthatunk a fájó és rendszertelen menstruáción, akárcsak a hormonális problémáinkon. 

Ezeken az órákon sokat dolgozunk a váll, mellkas, hasizom, csípő, és a gátizmok területével, továbbá a belső női szerveket is tudatosítjuk és energetizáljuk. 

A női jóga egyik jellegzetessége a kihívást jelentő csípőnyitó gyakorlatokban rejlik. Miért ilyen fontos ez a nők számára? Mert a feszültség, a stressz, mind ezekre a területre rakódik le, ezzel menstruációs zavarokat és számos megbetegedést okozva a kismedence szerveiben. Nem utolsó sorban, a túlságosan zárt csípő összefügghet még a szexualitással, a megnyílással és a nőiességgel kapcsolatos problémákkal. Ha rendszereresen és kitartóan gyakorlunk, akkor ezen területek tudatos lazításával, nyújtásával sok testi és lelki gátat lebonthatunk. 


Baba-mama jóga

Az emberi  idegrendszernek szüksége van a mozgásra ahhoz, hogy megfelelően tudjon működni. Nincs ez másként a csecsemőknél, kisbabáknál, totyogóknál sem, sőt számukra talán még fontosabb, hogy megfelelő ingereket kapjanak, kibújva az anyaméh védelmező közegéből. 
Az édesanyáknak pedig arra van szükségük, hogy visszataláljanak önmagukhoz, új lendületet vehessenek.
A Baba-mama jógán ezt a két dolgot együttesen igyekszünk megteremteni, egy kellemes hangulatú, támogató közegben, együtt mókázva a babákkal. Folyamatos kontaktust teremtünk a baba fejlődő idegrendszerével masszázs, mozgás és különböző fejlesztő eszközök segítségével. Közben dalokat, mondókákat ismernek meg, mellyel elősegítjük a beszéd fejlődését. Tesszük ezt úgy, hogy baba és mama is felszabadultan élvezze az együttlétet.
A baba mozgásfejlesztése mellett jut idő a mamák átmozgatására is, amíg a babák önfeledten játszanak, ismerkednek egymással, ezzel is segítve a szülés utáni regenerációt.
A foglalkozások támogatják az anya-gyermek közötti kapcsolat még bensőségesebbé válását. A Kismamajóga tökéletes folytatása lehet, de természetesen az nem előfeltétel. A gyakorlatok egymásra épülnek, átmozgatjuk az egész testet, erősítjük a törzs-, far- és combizmokat. Olyan tartásjavító, mellkasnyitó gyakorlatokat végzünk, melyek segítenek ellensúlyozni a helytelen tartás okozta problémákat, s kiemelt figyelmet fordítunk a gátizmok erősítésére is.
A Baba-mama jóga a babáknak egy jó lehetőség, hogy elkezdjenek megszokni egy közösséget, a mamáknak pedig lelki szempontból nagyon hasznos, hogy a szülést követő megváltozott élethelyzetben is visszataláljanak régi önmagukhoz. Baráti kapcsolatok alakulhatnak ki, tanácsokkal, tapasztalatokkal tudják segíteni egymást.

Mikortól ajánlom?
A Baba-mama jógát a szülést követő 6-10. héttől ajánlom elkezdeni, s mozgásfejlettségtől függően dönthetsz a kisbabás illetve a nagybabás óra között. A kisbabás órán van babamasszázs is, a nagybabáson már nincs, vagy csak kevés, a kicsik mozgékonysága miatt.

A foglalkozásokra hozz magaddal kényelmes ruházatot, (matrac, párna van), és mindent ami a babának kell. Egy kis takarót, vagy pelenkát is hozz a babád alá, ami biztosítja számára az otthon illatát, s ezáltal biztonságban érzi magát.

Ha mózeskosárral vagy hordozóval érkeztek, az a legjobb, így a babakocsi elhelyezése nem okoz gondot. Az órát pontosan kezdem, kérlek próbálj minimum 10 perccel az óra előtt ideérni. Ha kocsival jössz, számolj rá még 5 percet a parkolásra.

Az órára kérlek előzetesen jelentkezz be az Időpont foglalás gombra kattintva!

Felmerülő kérdéseidet tedd fel bátran az alábbi elérhetőségeken:
docziveronika@gmail.com
06/30/639-9736

Szeretettel várlak!
Veronika

DaoYin kínai gerinctorna

A kínai gerinctorna egy olyan ősi, kínai mozgásformákból összeállított, – egyedülállóan hatékony – gerincgyógyító mozgásrendszer, amely a Hagyományos Kínai Orvoslás elméleti ismereteit és a több ezer éves kínai gerincgyógyító gyakorlatokat hatékonyan ötvözi a nyugati orvostudomány anatómiai ismereteivel.

A gyakorlatok segítségével a nyaki, vállövi fájdalmaktól, gerincpanaszoktól, szenvedők mintegy 80%-a teljesen panaszmentessé válhat. Alkalmas arra, hogy a mozgásszegény életmódot élők, számítógép előtt ülők, stresszes munkakörülmények között dolgozók egyszerűen és hathatósan szüntessék meg örökös hátfájdalmukat, valamint az egészség fenntartására, megelőzésre, vagy akár rehabilitációra. Mindezek mellett a DaoYin energetizál.

Az óra alatt fejünk búbjától átmozgatjuk a gerincoszlopot, nyitjuk, tápláljuk az izületeket, erősítjük a mélyizmokat, javítjuk a keringést. Megszellőztetjük a porckorongokat, ennek hatására megérezhetjük, hogy gerincünk is tud lélegezni.

Szeretettel ajánlom gyermekkortól – 99 éves korig majdnem mindenkinek.

Kismamáknak nem ajánlott.